“Dank je wel, lieve moeder, dat je voor mij tussen de middag wilt koken, zodat ik warm eten heb gehad als ik vanavond ga werken”. Wie dit compliment gaf? Niet onze dochter. Nee, ik gaf het (lachend) aan mijzelf in het bijzijn van onze dochter. Waarom? Omdat ik graag gewaardeerd wordt voor wat ik doe. Onze dochter was even stil en toen zij ze: “Ach jij moet toch koken”. Met een ‘big smile’, dat dan weer wel.

Wanneer je geen complimenten krijgt, voel je je niet gewaardeerd voor het werk of de inzet die je doet. Het is een essentiële behoefte van ieder mens; erkenning krijgen voor wat je doet. Je kunt er onzeker van worden als anderen niet zien wat je doet. Je kunt er ook ontevreden van worden en gaan mopperen. Misschien niet rechtstreeks, maar indirect laat je het merken.

Wanneer je geen complimenten ontvangt van de mensen van wie je houdt, kan het zijn dat je daar onzeker van wordt. Met als gevolg dat je stil in jezelf wordt, gaat twijfelen aan jezelf, of juist gaat klagen om toch die aandacht te krijgen. Aandacht vragen lijkt misschien een naar woord, maar dat is toch wat je als mens wilt. Erkenning krijgen voor wat je doet. Als je dat niet krijgt op een manier zoals gewenst is, ga je zorgen dat dat op een andere manier krijgt. Meestal op een negatieve manier.

3 tips om meer complimenten te krijgen
1. Gewoon om een compliment vragen
De eenvoudigste manier om te zorgen dat jij complimenten krijgt is: er gewoon om vragen. Stel de vraag aan de ander; wat vind je ervan? Bijvoorbeeld: “Ik heb de keukenkastjes schoongemaakt, wat vind je ervan?

2. Deel complimenten uit
Je kunt ook zelf complimenten uitdelen. Zeker weten dat je dan ook complimenten terug krijgt. Het leuke daaraan is dat wanneer je gefocust bent om een compliment uit te delen, je ook veel meer mogelijkheden ziet om een compliment te geven.

3. Geef jezelf een compliment
Een andere manier is om jezelf (lachend) een compliment te geven. Bijvoorbeeld: “Monique, wat heb je toch weer lekker gekookt vandaag”. De eerste keer reageert iedereen verrast en lacherig. Na drie dagen komt er vanzelf een reactie. Geweldig voor je zelfvertrouwen en voor je relaties. Want die knappen er enorm van op. Weten dat je elkaar waardeert en dat je blij bent met elkaar!!!

Dus je hebt er zelf invloed op of je complimenten krijgt of niet. Wanneer je geen complimenten krijgt, kijk naar bovenstaande tips en het belangrijkste: doe iets anders dan anders (dat werkt immers niet). Of zoals Einstein zei: Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Hoe ga jij zorgen dat je vandaag een compliment krijgt? Deel het hieronder.