Te Kiefte Coaching

Te Kiefte Coaching

Coaching van agrarische familiebedrijven

Coaching

Ken jij dat ook?

  • Je werkt samen met je bedrijfsopvolger (of bedrijfsoverdrager) en jullie hebben regelmatig conflicten met elkaar. Is die investering nu wel of niet nodig? Moet het gras nu wel of niet gemaaid worden? Wie beslist? Emoties bepalen het gesprek. Hoe zeg je nu dat jij het er niet mee eens bent, zoals het gaat? Wil je zo wel verder?
  • De ontwikkelingen in de agrarische sector volgen elkaar in rap tempo op. De schaalvergroting gaat door. De druk op de mestmarkt is groot. De eisen op het gebied van dierwelzijn en milieu nemen toe. Banken veranderen, zij financieren niet meer zoals in het verleden. En dan de frustraties over de negatieve berichtgeving over de agrarische sector in de media, zoals de reclames over ‘kiloknallers’ of ‘plofkippen’. Jij klaagt daar niet over, maar doet er een tandje bij bovenop. ‘Boeren zijn geen praters, maar doeners’, hoor ik vaak. En: ‘Ik blijf maar in mijn eigen gedachten ronddraaien’. Hoe moet het verder? Zo kan het niet, maar hoe dan wel?
  • 55 jaar en geen opvolger.
    Wat doe je met jouw/jullie bedrijf? Verkopen? Afbouwen? Wat doe je met de stallen? En met de grond? Wanneer stop je? Beslis ik zelf of laat ik een ander of de situatie beslissen? Hoe stop je? Waar ga je wonen? Hoe vertel je het je ouders/kinderen/boers/zussen? Wat is financieel aantrekkelijk? Hoeveel moet ik afrekenen met de fiscus? Hoe gaat dat met asbest? Wat ga ik doen met mijn tijd, als ik geen boerderij meer heb?
  • Je woont al jaren samen met je partner op de boerderij. Je hebt steeds meer conflicten met je partner. Telkens is er geruzie of nog erger; je hebt elkaar niks meer te zeggen. Je voelt je onbegrepen. Ondertussen vlucht je in je werk. Je voelt je machteloos inde situatie die is ontstaan. Hoe nu verder?

"Het is geen schande als het een keer teveel wordt, ook niet voor een boer. Ik heb nu veel meer energie."

En dan?

Herken je je in een voorgaande situatie? Als onafhankelijk agrarisch coach help ik jou, agrarisch ondernemer, om een antwoord te vinden op jouw vragen. Ik ga naast je staan en breng je weer in beweging door je een spiegel voor te houden, respectvol te confronteren en uit te dagen. Een coachingstrajecten begint met een gesprek, waarin helder wordt wat er speelt. Door te luisteren, het overzicht te houden en met enthousiasme en creativiteit breng jou in beweging. Het helpt dat ik in de communicatie open en authentiek overkom en ‘de taal van de mensen spreek’. Waar wil je naar toe? Door vragen te stellen en te luisteren formuleer jij een realistisch doel richting de toekomst. Vervolgens ga jij stappen zetten richting dit doel met als resultaat het beste uit jezelf en uit je bedrijf halen.

“Monique zette mij weer op het goede spoor. Zij hielp ons met moeilijke situaties.”

Elk coachtraject is maatwerk. Ik heb verschillende coachingsmethodieken en coachingsinstrumenten die ik in kan zetten om je te helpen dit doel te bereiken. Coaching is geen ‘koffiedrinken’ zoals wel eens wordt gedacht. Een goede coach is een getrainde professional die een opleiding in coaching heeft doorlopen.

Ervaringen

Zij weet wat er leeft in de sector en is zeer betrokken

“Monique was één van de coaches uit ons coachprogramma voor varkenshouders in nood. Veel varkenshouders in Nederland verkeren in financiële én sociale nood. Zeker dat laatste is taboe en kan tot problemen leiden in de gezinnen. Voor ons als gemeente reden om een coachprogramma voor de varkenshouders te starten. Het lukte Monique om met ruim 30 varkenshouders in onze gemeente in gesprek te komen. Ze weet wat er leeft in de sector en is zeer betrokken bij de bedrijven. Ze neemt de tijd en adviseert op maat. Altijd met respect en zonder veroordeling .Met als resultaat dat de boer zich gehoord voelt en een gerichte stap richting zijn doel kan zetten. Hartelijk dank voor de samenwerking, Monique. Je doet belangrijk werk voor de varkenshouderij! Gemeente Bronckhorst. “

Het is geen schande als het een keer teveel wordt, ook niet voor een boer. Ik heb nu veel meer energie.

Ik ben Jeroen, 50 jaar en agrarisch ondernemer. Voordat ik met Monique samenwerkte, zat ik in een zeer moeilijke, zware periode met een opeenstapeling van problemen, zowel lichamelijk als bedrijfsmatig. Dat was net even iets teveel voor deze jongen. Er was sprake van opname in een kliniek en ik zat in een cirkel van steeds dezelfde (mijn eigen) gedachten. Ik wilde alles zelf oplossen. Een soort van boerentrots. Maar het is geen schande als het een keer teveel wordt, ook niet voor een boer.

Wat mij aanspreekt in de samenwerking met Monique is de diepgang van de gesprekken. Zij is daarin open en eerlijk en praat niet met mij mee. Zij is in staat om te spiegelen en mij de keerzijde van de medaille te laten zien. Zij haalde mij uit mijn cirkel van steeds dezelfde gedachten. Door de zin; “Is het waar?” hielp ze mij om mijn gedachten te structureren. Verder sprak het mij aan dat ik voor het gesprek al een voorbereiding maakte, zodat wij in de coachsessie sneller stappen konden zetten. Ook de informatie die ik kreeg tijdens de gesprekken lees ik nog telkens door, als reminder. Er een bedrijfsplan gemaakt en nu weet ik wat de hoofdlijnen voor mijn bedrijf zijn.

Nu heb ik veel meer energie, terwijl de uitdagingen nog hetzelfde zijn. Dat betekent dat ik weer uitdagingen zie, terwijl ik eerst dacht; “Het hoeft voor mij niet meer”. Ik wilde zelfs het bedrijf verkopen. Verder kan ik nu makkelijker ‘nee’ zeggen, voorheen bepaalde de ander mijn agenda. Al met al betekent het dat de draagkracht groter is geworden.

Monique zette mij weer op het goede spoor. Zij hielp ons met moeilijke situaties.

Ik ben Gerco, 37 jaar, getrouwd, vader van 3 kinderen. Wij hebben een biologisch pluimveebedrijf, waar wij kuikens opfokken tot leghen en daarnaast werk ik als monteur bij een mechanisatiebedrijf.

Wij zijn in contact gekomen met Monique door de fipronilcrisis. Ons bedrijf werd getroffen en dat had een gigantische impact op ons gezinsleven. Het voelde voor mij absoluut niet prettig; lichamelijk en geestelijk was ik op. Ik zat in de ziektewet. Financieel was het pittig en het was een hectische tijd.

Monique kwam bij ons op gesprek en door te luisteren, te confronteren en tips te geven ging het steeds beter met mij. Nu werk ik weer volledig en er is nu meer rust in het gezin, in het bedrijf en in mijn werk.

Monique, jij ons daar enorm mee geholpen en op het goede spoor gezet.

Te Kiefte Coaching
Wandersweg 8 | 7104 DD | Winterswijk Meddo
tel: 06 - 5388 2433 | monique@tekieftecoaching.nl

Op de kaart

Te Kiefte Coaching

Wandersweg 8 7104 DD Winterswijk Meddo 06 – 5388 2433