Te Kiefte Coaching

Te Kiefte Coaching

Coaching van agrarische familiebedrijven

Ervaringen

Zij weet wat er leeft in de sector en is zeer betrokken

“Monique was één van de coaches uit ons coachprogramma voor varkenshouders in nood. Veel varkenshouders in Nederland verkeren in financiële én sociale nood. Zeker dat laatste is taboe en kan tot problemen leiden in de gezinnen. Voor ons als gemeente reden om een coachprogramma voor de varkenshouders te starten. Het lukte Monique om met ruim 30 varkenshouders in onze gemeente in gesprek te komen. Ze weet wat er leeft in de sector en is zeer betrokken bij de bedrijven. Ze neemt de tijd en adviseert op maat. Altijd met respect en zonder veroordeling .Met als resultaat dat de boer zich gehoord voelt en een gerichte stap richting zijn doel kan zetten. Hartelijk dank voor de samenwerking, Monique. Je doet belangrijk werk voor de varkenshouderij! Gemeente Bronckhorst. “

Monique, JIJ, door jou is er zoveel bij ons veranderd. Jouw luisteren, jouw begrip, jouw adviezen en het jouw ‘er dwars doorheen prikken’.

Ik ben Marieke, 33 jaar en moeder van 3 kinderen en help waar nodig in de kippenstal. Ik liep best tegen wat dingetjes aan en had na jaren praten en uitleggen, bij verschillende instanties, het gevoel van niet begrepen te worden.

Monique kwam bij ons voor het bedrijf. Zij stapte binnen en ik wierp haar voor de voeten of ze nog wat kon met mij. Zij bood iets heel moois aan: dit programma! (Effectief Communiceren, MtK.). Ik heb zoveel geleerd! In het programma leerde ik zonder oordeel te communiceren, te praten in ik-boodschappen, te luisteren naar anderen in een gesprek en gedachten anders te bekijken. Ook leerde ik vragen naar de behoeften van de ander. Maar ik leerde ook om mijn eigen behoeften kenbaar te maken.

Door Monique’s luisteren, geduld, doorvragen, meedenken (zou dit het zijn of dat?) en door te zeggen waar het op staat is zij zelf de grootste kracht van het programma.

Het belangrijkste inzicht dankzij het programma zijn inzicht in mijn angsten, mijn gedachten. Wat mooi en ook apart dat je zo dicht bij jezelf kunt komen. Toen kwam ik erachter wat je zelf kunt veranderen. Terwijl ik daarvoor dacht dat het zo moest. Door deze inzichten sta ik, samen met mijn man, nu anders in het leven; er is meer rust in het gezin en de relatie. Wij zijn meer een team. Meer gezin met elkaar.

Ik heb enorm veel begrip en ook pijn van jouw kant gevoeld en dat maakte het mede speciaal voor mij. Je weet waar je over praat.

Monique, JIJ, door jou is er zoveel bij ons veranderd. Jouw luisteren, jouw begrip, jouw adviezen en het jouw ‘er dwars doorheen prikken’. Jij bent het gouden randje zelf van deze zo leerzame, ontdekkende training.

Rust in mijn hoofd

Ik voelde me vaak onmacht in de communicatie met anderen, bijvoorbeeld de kinderen, terwijl ik heel veel van ze houd. Emoties beheersen dan het gesprek en mijn reactie is dan soms (te) heftig. Tijdens het programma ben ik mij bewuster geworden van mijn communicatie en daardoor van mijzelf. Hierdoor kan ik ook gericht actie ondernemen. Ik ben me bewust dat ik mijzelf kan veranderen, maar een ander niet. Ik heb rust in mijn hoofd gekregen. Ik stoor mij niet meer aan alles en bekijk de situatie nu ook van een andere kant. En ik bedenk of het mijn probleem is. Zo niet, dan trek ik de deur dicht. Als gesprekken niet helemaal tevreden zijn verlopen, kom ik terug op gesprekken i.p.v. alles te slikken.

Trudie (51 jaar woont op een boerderij, werkt in de zorg)

Mijn zoon vindt het fijn om met papa te praten. Dat doet mij goed.

Ik ben Gerco, 37 jaar, getrouwd en vader van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Wij hebben een pluimveebedrijf en daarnaast heb ik een baan buiten de deur.

Voordat ik het programma Effectief Communiceren kocht, had de fipronilcrisis een gigantische impact op ons gezinsleven. Want wat in het bedrijf gebeurd, heeft ook invloed op het gezin. Op een heldere, duidelijke en ook humoristische manier heeft Monique mij laten proeven dat het belangrijk is om goed te communiceren, luisteren en tijd voor elkaar te nemen. Ik had ook geen directe verwachtingen van de cursus, maar ik ben situaties wel anders gaan zien en het heeft mij veranderd (in positieve zin!).

Wat mij aanspreekt in de samenwerking met Monique is dat ze in staat is om goed te luisteren, mij ondersteunde en geholpen heeft in moeilijke situaties. Zij zegt waar het op staat en geeft tips, handvatten en zij maakt het verhaal niet anders dan het is. Vooral in situaties dat het even niet ging was zij er voor ons. Daarom ben ik heel blij dat we de cursus zijn gestart.

Door het programma toon ik meer begrip voor de ander en blijf ik in de communicatie rustiger.

Monique, de manier waarop je bij ons in beeld bent gekomen was echt geen fijne manier. Toch ben ik, zijn wij (mijn vrouw en ik), heel blij dat we je hebben ontmoet. Wij zijn nu meer een team geworden. Dat had ik aan het begin van de cursus nooit gedacht. Onze zoon zegt dat hij het ook fijn vindt om met papa te praten. Dat doet mij echt goed.

Het is geen schande als het een keer teveel wordt, ook niet voor een boer. Ik heb nu veel meer energie.

Ik ben Jeroen, 50 jaar en agrarisch ondernemer. Voordat ik met Monique samenwerkte, zat ik in een zeer moeilijke, zware periode met een opeenstapeling van problemen, zowel lichamelijk als bedrijfsmatig. Dat was net even iets teveel voor deze jongen. Er was sprake van opname in een kliniek en ik zat in een cirkel van steeds dezelfde (mijn eigen) gedachten. Ik wilde alles zelf oplossen. Een soort van boerentrots. Maar het is geen schande als het een keer teveel wordt, ook niet voor een boer.

Wat mij aanspreekt in de samenwerking met Monique is de diepgang van de gesprekken. Zij is daarin open en eerlijk en praat niet met mij mee. Zij is in staat om te spiegelen en mij de keerzijde van de medaille te laten zien. Zij haalde mij uit mijn cirkel van steeds dezelfde gedachten. Door de zin; “Is het waar?” hielp ze mij om mijn gedachten te structureren. Verder sprak het mij aan dat ik voor het gesprek al een voorbereiding maakte, zodat wij in de coachsessie sneller stappen konden zetten. Ook de informatie die ik kreeg tijdens de gesprekken lees ik nog telkens door, als reminder. Er een bedrijfsplan gemaakt en nu weet ik wat de hoofdlijnen voor mijn bedrijf zijn.

Nu heb ik veel meer energie, terwijl de uitdagingen nog hetzelfde zijn. Dat betekent dat ik weer uitdagingen zie, terwijl ik eerst dacht; “Het hoeft voor mij niet meer”. Ik wilde zelfs het bedrijf verkopen. Verder kan ik nu makkelijker ‘nee’ zeggen, voorheen bepaalde de ander mijn agenda. Al met al betekent het dat de draagkracht groter is geworden.

Monique zette mij weer op het goede spoor. Zij hielp ons met moeilijke situaties.

Ik ben Gerco, 37 jaar, getrouwd, vader van 3 kinderen. Wij hebben een biologisch pluimveebedrijf, waar wij kuikens opfokken tot leghen en daarnaast werk ik als monteur bij een mechanisatiebedrijf.

Wij zijn in contact gekomen met Monique door de fipronilcrisis. Ons bedrijf werd getroffen en dat had een gigantische impact op ons gezinsleven. Het voelde voor mij absoluut niet prettig; lichamelijk en geestelijk was ik op. Ik zat in de ziektewet. Financieel was het pittig en het was een hectische tijd.

Monique kwam bij ons op gesprek en door te luisteren, te confronteren en tips te geven ging het steeds beter met mij. Nu werk ik weer volledig en er is nu meer rust in het gezin, in het bedrijf en in mijn werk.

Monique, jij ons daar enorm mee geholpen en op het goede spoor gezet.

Wat heb jij een positieve invloed op mij gehad de afgelopen twee uur!

Wat heb jij een positieve invloed op mij gehad de afgelopen twee uur. Waardevol hoe jij e.e.a. onder woorden weet te brengen van wat er speelt binnen bepaalde situaties en relaties. Ik ervaar dit als verhelderend en wordt zo enthousiast! Dat maakt ruimte in mijn hoofd en daar word ik een ander mens van. Alsof het voorjaar in mijn hoofd wordt, zo’n gevoel geeft het mij.

Karin (62 jaar)

Monique is voor mij de stok achter de deur, zodat ik de volgende stap zet om succesvoller te worden in mijn bedrijf

Wat mij aanspreekt in de samenwerking met Monique is dat ze in staat is door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen mij helpt doelen concreet te maken. Door objectief te kijken en mij een spiegel voor te houden worden allerlei processen zichtbaar die mij dichter bij mijn doel brengen. Monique geeft geen ongevraagd advies, maar alleen op hetgeen er nu is. Zij is voor mij de stok achter de deur, zodat ik de volgende stap zet.

Linda (36 jaar, zelfstandig ondernemer)

Op het werk minder frustraties, dus ben ik thuis ook gezelliger

Ik was niet tevreden over de communicatie op mijn werk. Door het programma ben ik mij meer bewust geworden hoe communicatie werkt. Ik ben me daardoor meer bewust geworden van mijzelf (en anderen). Daardoor is het werk leuker geworden. Tijdens het programma kwam ik erachter dat terwijl ik dacht dat ik mij goed in een ander kon verplaatsen, ik toch vanuit mijn eigen referentiekaders denk. Ook kwam ik erachter dat duidelijk zijn niet hoeft te betekenen dat je geen rekening met anderen houdt. Verder kreeg ik als inzicht dat als ik aangeef wat ik graag wil, iemand anders daar rekening mee kan houden. Ik heb daardoor veel minder frustraties op het werk. Ik kan het veel beter scheiden, wat wel en niet mijn taak is. En als het niet mijn taak is, lekker daar laten waar het hoort. Bewust zijn daar niet verantwoordelijk voor te zijn, is fijn. Doordat er op het werk minder frustraties zijn, ben ik thuis ook gezelliger. En de grap is, nu ik op het werk beter aangeef wat ik graag zou willen, merk ik dat ik juist meer gewaardeerd wordt door mijn leidinggevende. Dat voelt goed.

Anouk (32 jaar, woont op een boerderij, werkt in de zorg)

Versnelling in het bedrijfsovernameproces, waarbij Monique veiligheid creëerde.

Ik ben docent aan het hogeschool en ik ben bezig om samen met mijn partner het bedrijf over te nemen van onze (schoon)ouders. Wij zaten op een dood spoor in het proces en wij kregen tegenstrijdige berichten over wat mijn schoonouders wilden. Ik was onzeker; ‘waar sta ik?’ ‘Wat mag ik zeggen?’ Ik kan als deelnemer van het proces niet zelf het proces begeleiden. De emoties kunnen soms hoog oplopen.

Monique creëerde veiligheid in het proces, waarbij emoties mochten bestaan. Met haar begeleiding is het proces waar wij inzaten versneld. Monique had in eerste instantie alleen een gesprek met ons en zij vroeg door tot de kern. Want hoewel mijn partner en ik met zijn tweeën er veel over praatten, op één lijn zaten en dachten alles van elkaar te weten, wist zij nieuwe dingen naar boven te halen. Een openbaring. Zij ordent gedachten. En door de juiste vragen te stellen krijg ik ruimte om na te denken en kom ik weer op nieuwe ideeën en inzichten. Verder laat zij mij nadenken over nieuwe stappen en maak ik de stappen nog duidelijker en concreter voor mijzelf, zodat ik weet wat ik moet doen. Verder ben ik, hoewel ik het wel wist, gaandeweg het proces erachter gekomen hoe belangrijk het is om je bewust te worden van je behoeftes en deze uit te spreken. Dat is niet gemakkelijk, wel essentieel.

Trudie (45 jaar)

Monique kent de ‘way of life’ en brengt denkprocessen in beweging

Ik kwam als stoppende agrariër veel onbegrip tegen. De reguliere hulpverlening weet niet wat je hebt doorgemaakt in je vak. Monique kent de sector, de ‘way of life’ en speelt in op wat er gaande is in de agrarische wereld. In de samenwerking met Monique merkte ik dat ze in staat is mijn vicieuze cirkel van gedachten te doorbreken en daardoor denkprocessen in beweging brengt. Ze laat je eerst bewust worden van de situatie en vanuit dat punt kun je weer verder kijken.

Monique is geen adviseur, maar zij begeleidt het proces waar ik in zit. Door de juiste vragen te stellen, ga ik over de situatie nadenken en kom ik zelf tot een oplossing.  Zo kan ik andere wegen bewandelen, gebruikmakend van de mogelijkheden die in mijn straatje passen. Ik werd mij bewust van de kleine stappen die ik moet nemen en zij hielp mij om de eerste stap te nemen. De eerste stap is namelijk de moeilijkste. Doordat zij mij begeleidde kon ik de stappen veel sneller nemen, dan wanneer ik het allemaal op eigen houtje zou moeten doen.

Erik (47 jaar, voormalig agrariër)

Monique houdt mij een spiegel voor, waardoor ik eye-openers krijg. Mijn zelfvertrouwen is toegenomen.

Ik volg een communicatietraining omdat ik merk dat ik vaak invul wat anderen zeggen, waardoor diegenen vaak niet zeggen wat ze eigenlijk  willen zeggen.  Dit geldt voor in mijn werk maar vooral ook privé. Wat mij aanspreekt in de samenwerking met Monique is dat ze eerlijk en oprecht is. Daarnaast kan ze goed luisteren. Ze houdt mij een spiegel voor, waardoor ik eye-openers krijg. Door het geven van complimenten en zaken te relativeren, helpt Monique mij om mij meer te richten op de dingen die wel goed gaan, waardoor mijn zelfvertrouwen toeneemt en mijn faalangst vermindert. Ook heeft ze mij geleerd meer open vragen te stellen, waardoor anderen meer de kans krijgen te zeggen wat zij precies willen zeggen.

Lies (58 jaar)

Minder ruzies en meer begrip voor elkaar

Voordat ik de communicatietraining volgde, dacht ik niet zo over na hoe ik communiceerde. Ik dacht dat conflicten er bij hoorden. In de training zag ik dat er nog veel verbeterpunten mogelijk zijn en ik kreeg handvatten die ik toepas. Door actief te luisteren en het stellen van open vragen ga ik anders om met vooral situaties die irritatie opleveren. Zowel in mijn gezinssituatie als in contact met anderen, zoals collega’s. Wat mij aanspreekt in het contact met Monique is dat ze in staat is om de gesprekken goed te leiden, de aandacht te verdelen en iedereen in de waarde te laten. Ze haalt naar boven wat er speelt. Ze laat je zelf ontdekken wat het probleem is en hoe je dat zelf kunt oplossen. Ik kwam tot inzichten en door de kennis uit de training toe te passen zijn er minder irritaties, worden de problemen minder groot, zijn er minder ruzies en is er meer begrip voor de ander. Dat geeft mij meer rust en zelfvoldoening. Ik heb elke dag wel een moment dat ik denk: “Zo werkt het”.

Marieke (42 jaar, moeder en werkt in de zorg)

Geen ‘zweverig gedoe’

Ik hoorde van de training communicatie en dat leek me interessant. Eerst was de drempel te hoog om mij op te geven, omdat ik niet precies wist wat ik ervan kon verwachten. Omdat ik Monique kende, verwachtte ik geen ‘zweverig gedoe’ en dat bleek ook zo te zijn. Zij laat mensen in hun waarde en maakt het gezellig. Ik volg de cursus met plezier en ik doe nu het vervolg.

Marian, (52 jaar woont op de boerderij en werkt in de zorg)

Meer rust in de relatie

In mijn relatie zat het helemaal niet goed. Er waren veel meningsverschillen, veel trammelant en we dachten niet verder te kunnen/willen. Wat mij aanspreekt in de samenwerking met Monique is dat zij weet waar zij het over heeft. Zij weet hoe de agrarische sector in elkaar steekt en weet welke invloed dat kan hebben op de relatie. Op een boerderij kun je dat niet los zien van elkaar. Hoewel zij in eerste instantie kwam voor het zakelijke gedeelte heeft zij het persoonlijke gedeelte ook goed opgepakt. Het hangt namelijk erg aan elkaar. Op zakelijk vlak gaf zij mij stof tot nadenken. Wat betreft onze relatie; we laten elkaar meer vrij, hebben van weerskanten meer begrip voor elkaar. Dat geeft meer rust en ik ben niet meer zo onzeker over onze relatie.

Herman (agrariër, 60 jaar)

Te Kiefte Coaching
Wandersweg 8 | 7104 DD | Winterswijk Meddo
tel: 06 - 5388 2433 | monique@tekieftecoaching.nl

Op de kaart

Te Kiefte Coaching

Wandersweg 8 7104 DD Winterswijk Meddo 06 – 5388 2433